Ilja & Lizette en het kakkerlakkenslagveld - Reisverslag uit Kochi, India van Ilja Nooijen - WaarBenJij.nu Ilja & Lizette en het kakkerlakkenslagveld - Reisverslag uit Kochi, India van Ilja Nooijen - WaarBenJij.nu

Ilja & Lizette en het kakkerlakkenslagveld

Door: Ilja

Blijf op de hoogte en volg Ilja

09 Februari 2012 | India, Kochi

Hallo daar!

Het heeft even op zich laten wachten, maar hier dan de volgende update van onze avonturen, plannen en bezigheden. Wees gewaarschuwd; er komen veel begrippen zoals ‘ ‘strand’, ‘lekker eten’, ‘relaxen’ en ‘zee’ in voor… Weet dus waar je aan begint;-)!

Nu moet ik echt even graven waar ik was gebleven in mijn vorige verhaal…ik geloof dat we toen net gearriveerd waren in Mumbai en dat we Elephanta Island wilden bezoeken. Nou, wij waren hier zelf de bezienswaardigheid in plaats van het eiland zelf! Op de boot er naar toe begon de ‘ellende’ al; eerst begon een vrouw stiekem foto’s te maken, daarna vroeg de eerste persoon of ze een foto mocht maken en toen was het hek van de dam; de hele boot maakte kostelijk gebruik van onze onzekere ‘ja, je mag wel een foto maken’ en een volledige fotoshoot was hiervan het gevolg… Kinderen werden op onze schoot geplaatst en begonnen spontaan in huilen uit te barsten van die twee rare ‘witte’ grote mensen en iedereen moest ook nog even apart met ons op de foto. Toen we dachten dat het ergste was geweest, werden we op het eiland zelf belaagd door 12 jongens die wel 20 foto’s hebben gemaakt. We wisten niet wat ons overkwam!! Gelukkig hebben we tussen ons ‘modellenwerk’ door ook nog kunnen genieten van de uitgehakte beelden en de vele aapjes die alle mensen de stuipen op het lijf joegen door te grommen en ze aan te vallen. Hier hebben we smakelijk om gelachen!

Ik ga niet te veel uitwijden over Mumbai, maar wat ik wel wil zeggen is dat ik wel een beetje van de stad ben gaan houden. Het heeft een super relaxed ritme (waaraan wij ons natuurlijk prima konden aanpassen), het heeft gezellige internationale restaurantjes, de mensen zijn vriendelijk en behulpzaam en er is altijd wel wat te zien en te doen. We hebben ons hier dus goed vermaakt! Het enige mindere van zo’n grote stad is dat er meer daklozen en bedelaars rondlopen. Wij -twee harde tantes- konden het best goed volhouden om ze te negeren ook al trekken ze zowat je kleren van je lijf of rukken ze je arm er bijna af om aandacht te vragen. Maar toen we op een gegeven moment bij een kraampje stonden om wat eten in te slaan voor een lange treinreis, kwam een vrouw met een baby’tje vragen of we melkpoeder wilden kopen voor haar kind. Wij -niet zo hard als we dachten- vonden dit toch wel erg aandoenlijk omdat ze puur wat vroeg voor haar eigen kind en zwichtten hiervoor en kochten een pak koekjes (melkpoeder vonden wij iets te overdreven qua prijs). Lizette, die de mensen hier al sinds aankomst probeerd op te voeden, geeft het pak koekjes aan de vrouw. De vrouw pakt het pak koekjes dus aan, maar Lizette laat nog niet los en zegt opvoedend; ‘You’re welcome’ met het idee dat de vrouw dus netjes dank je wel moet zeggen. Na 5 keer ‘You’re welcome’ te hebben gezegd, het pak koekjes nog in haar hand houdend, ik dubbel lig van het lachen en de vrouw verward naar Lizette kijkt, geeft Lizette het op en laat de koekjes los. En zo heeft Lizette nog meer manieren om mensen op te voeden; In het noorden zijn de mannen best dominant en praten op een hele harde toon. Lizette zei dan elke keer; ‘Praat op een rustigere toon anders luister ik niet’! Blijkbaar werkt het wel, want de mannen gingen er altijd een beetje onzeker van lachen en gingen toen rustiger praten. De meeste recente manier en deze komt hier in het zuiden ook nog voor; Als we met onze enorme backpacks in een riksja moeten stappen en de riksja-chauffeur helpt ons niet om de backpacks in de riksja te leggen moppert Lizette; ‘Wees een gentleman en help ons de backpacks erin te leggen!’ Ik moet zeggen dat deze manier niet altijd even goed werkt..Misschien ook een rustigere toon gebruiken Lizette?;-)

Omdat Mumbai alleen een stadsstrandje heeft, hadden we toch wel behoefte aan een echt strand met meer natuur en waar we echt in de zee konden zwemmen. Op naar Goa dus!
Wow, Mumbai was al een wereld die voor ons open ging, maar Goa was een nog betere wereld! We begonnen in Noord-Goa en vonden een met palmbomen begroeide plek met allerlei verschillende schattige guesthouses vlak aan het strand. We vonden een kamer in het Baptista Guesthouse en genoten van ons allereerste eigen balkonnetje. Binnen 3 minuten lopen zat je aan het strand met overal strandbedjes, parasolletjes en beach shacks. In deze beach shacks aten we elke ochtend ons ontbijtje; heerlijk wakker worden met een verse sinaasappelsap en de zee op de voorgrond. Nu dachten wij geen echte strandmensen te zijn, maar het tegenovergestelde bleek waar, want we hebben 5 dagen alleen maar genoten van de zon, een duik in de zee en he-le-maal niets doen! Na wat verhalen werden we toch wel heel nieuwsgierig naar het zuiden van Goa en besloten op vrijdag de bus te pakken. Hier ontmoetten we twee Duitse meisjes en een Finse meid en dat klikte goed. Na drie keer overstappen en een paar uur verder, kwamen we aan op bestemming. Potjandikkie! Als we dit hadden geweten waren we meteen doorgereisd naar het zuiden. De sfeer was hier zo totaal anders! Meer leeftijdsgenoten, meer natuur, een breder en zachter strand en allemaal super schattige ‘coco-hutjes’ op het strand om in te slapen. Voor 3 euro per nacht besloten we dan ook om te gaan settelen bij ‘Tony Cottages’; een soort mini-strandje met ongeveer 30 gekleurde en simpele hutjes. Zuid-Goa staat bekend om zijn verse vis en hier hebben we dan ook dagen lang van mogen genieten; van sunfish tot tuna, van prawns tot Pink snapper..we hebben het allemaal geprobeerd. En heerlijk dat het was! Daarnaast kun je hier dus letterlijk dineren op het strand met alleen een kaarsje op de tafel als enige licht. Suuuper romantisch, maar wel een beetje lastig als je een hele vis moet ontleden…

Zoals jullie lezen zijn wij helemaal verliefd geworden op Zuid-Goa, maar na al die dagen liggen bakken in de zon, vonden we het wel weer tijd om weer in de actieve modus te komen. Omdat Lizette via haar werk iemand wilde ontmoeten voor koffieplantages etc. maakten we een stop in Mangalore. Helaas was dit niet een al te goede move van ons, want weer waren we hier de enige toerist en er was echt niets te doen in dit gat. Onze tijd in Mangalore was een beetje een pech-periode want ongeveer alles ging mis; we kwamen om 4.30 uur aan en hebben met onze slaperige en bezwete hoofden tot 06.00 uur naar een hotel gezocht, het bezoeken van de koffieplantages ging niet door, er was niks maar dan ook niks boeiends te doen en als klap op de vuurpijl heb ik mijn broek gewassen waar mijn telefoon nog in zat…slim!

Je snapt, we hebben meteen een treinticket naar de volgende bestemming geboekt; Kerala; bekend om de backwaters. Inmiddels zijn we aangekomen maar niet zonder slag of stoot..luister en huiver…: Na onze relaxte treinrit van Mumbai naar Goa stapten we gistermiddag vol goede moed de trein in; deze 9 uur zou een makkie worden! Maar al snel was daar de eerste tegenvaller; de trein zou pas een uur later dan gepland vertrekken. Zwetend, puffend en nu al klagend over een harde kont, stonden we nog steeds stil op het station van Mangalore. Eindelijk kwam er dan beweging in! Na een paar uur begon het donker te worden en hadden een paar gehuisvestigde beestjes besloten om ons te gaan pesten; kakkerlakken!!! Nu had lizette al een trauma opgelopen in Mumbai omdat er een kakkerlak op haar tandenborstel zat, maar nu werd deze nog even flink aangewakkert. Ik, met mijn nog grotere insectenfobie was ook totaal niet blij met deze kakkerlakkenstormloop. In het begin durfden we ze nog niet dood te maken en hadden we een hele lieve buurman die elke keer zijn slipper opofferde om deze razendsnelle pestkoppen te doden, maar toen ze maar bleven komen besloot Lizette het heft in eigen hand te nemen en moest haar slipper het vuile werk opknappen. Natuurlijk zat iedereen in de trein zich kostelijk te vermaken om dit tafareel. En elke keer als ze weer gegil of een klap hoorden, zag je alle hoofdjes even onze kant opkijken. Wat een medelijden…not!
Nu we toch al uitgelachen waren kon een volgend lachsalvo van onze medereizigers ook niet meer baten. Toen het tegen 20.00 uur liep kregen Lizette en ik wel zin in iets warms te eten. Gelukkig was daar een verkoopmannetje aan het raam, waarvan we een bakje rijst met kip kochten. Wij, domme sukkels, hadden er natuurlijk niet opgerekend dat ze hier ook met de handen eten en hadden dus geen bestek. Oei, dat zou nog eens wat gaan worden. Wij onhandig met onze rechterhand in de bak rijst graaiend, werden weer vol uitgelachen toen alle rijst door de treincoupe vloog tijdens een poging het onze mond te laten bereiken. Na wat uitleg van onze buurman en kakkerlakkenbestrijder lukte het ons redelijk goed om meer rijst op te eten dan op de grond te laten belanden. Weer een ervaring rijker! Omdat onze buurman toch het idee had dat er meer eten op de grond was beland dan dat er in onze maag zat, bood hij ons heerlijke zelfgemaakte kippenpootjes aan met chappati. Hadden wij dan toch ons buikje nog vol!
Nadat we dachten alle gekkigheden wel gehad te hebben, kwam het volgende incident aan bod. De trein stond weer eens stil ergens midden op het spoor in de middle of nowhere en ineens sprint de halve trein naar buiten. Nu zijn we wel gewend dat de trein hier gewoon overal en nergens stil gaat staan zonder reden, maar niet dat iedereen naar buiten rent. Onze buurman, kakkerlakkenbestrijder en nu ook informatieverschaffer vertelde ons (alsof het heel normaal was) dat er iemand uit de trein was gevallen en dat nu iedereen met zaklampen ging zoeken…Ja, nu denken jullie hoe kan je nou uit de trein vallen als de deuren dicht zitten? Nee, lieve mensen, de deuren in India blijven gewoon lekker open terwijl we met 180 km per uur over het spoor razen. Na een klein kwartiertje was de persoon in kwestie weer terecht en konden we weer verder. Pfff..wat een treinrit!

Vannacht om 02.00 uur kwamen we dan aan in Kochi (centraal Kerala) en ik ben heel benieuwd wat deze stad ons gaat brengen. Er schijnt een Fort te zijn, een Nederlands paleis, een Joodse buurt en een strand. Over een paar dagen gaan we richting Zuid-Kerala en daar willen we wat boottrips gaan doen op de backwaters en gaan genieten van de natuur. Daarna bezoeken we een Nationaal Park met onder andere olifanten en tijgers.
Tot zover de plannen!

Ik kan het niet laten om weer af te sluiten met wat feitjes, dus hier komt ie dan;
- Indiase mannen lopen hier heel vaak hand in hand en zijn best intiem met elkaar. Maar; homoseksualiteit is srikt verboden in heel India. Toch best handig dan voor homo’ s.
- Je ziet hier veel baby’s en kleine kinderen met make-up op. Zo doen ze een soort zwarte oogpotlood onder de ogen. Ook doen ze vaak een zwarte of rode stip op het voorhoofd. En het ergste wat ik heb gezien is dat de wenkbrauwtjes van een klein meisje waren overgetekend met een dikke zwarte stift. En nog zo scheef als wat! Het leken net van die boze behaarde mannenwenkbrauwen..zo zielig!
- Ze doen hier in India aan werkverschaffing. Er zijn te veel mensen en te weinig werk en dit merk je overal. Zo staan er bij een receptie van een hotel 5 mensen achter de balie. In een restaurant staan er vaak meer obers dan gasten. En bij een station staat een mannetje met seinlichten als er een trein aankomt, in plaats van automatische stoplichten..

Dit was het voor deze keer jongens en meisjes! Tot de volgende keer!
Knuffels en kusjes van Ilja

• 09 Februari 2012 - 11:42

Lizette:

Hallo travel mate!

Ik kan het niet laten een berichtje te plaatsen! Woow wat schrijf jij toch leuk! Ik denk serieus dat jij je eens moet gaan beseffen dat je een talentje te pakken hebt hoor!! Het verhaal is echt super leuk om te lezen!

Ik heb dus weer smakelijk gelachen om jou beschrijving van onze afgelopen weken! Blijft leuk om het allemaal na te lezen he, bedankt :).

Ik ga nu maar eens lekker mijn boek verder lezen, dan zie ik je straks weer in het hotel!

Dikke smak naar jou!

• 09 Februari 2012 - 13:50

Josha:

Leuk! Jullie avonturen en om te lezen :)
    Iemand uit de trein gevallen... Haha wat een verhaal. En dat de trein dan stopt en dat iedereen zelfs gaat helpen zoeken. Beter!

Blij dat jullie meer je draai hebben gevonden daaro.
    X!

• 09 Februari 2012 - 14:19

Lee:

Yooo!

Ja je wist het al maar hahaha wat een verhaal, heb compleet in een scheur gelegen over die vent die gewoon ergens in de bossen ligt te verrotten, wachtend tot hij het spreekwoordelijke "licht" ziet ;-)

Nou jullie vallen bijna in de categorie burger India! al dan niet nog wat onwennig (voor wat betreft het eten). Luxe bestek en eten aan de bar mag en kan je alleen in Den Bosch ;-)

Geniet ervan en heelhuids thuis, de thee de staat klaar en het dekentje is gewassen !

xxxxxxxxxxxx

• 09 Februari 2012 - 18:40

Boudewijn:

hee Ilja!

Fantastisch verhaal om te lezen. Heb er van genoten. Niks mis met af en toe op het strand liggen overigens ;-).

geniet er van! ( komt vast goed).

xx

• 10 Februari 2012 - 08:12

Jamie:

Hahaha de titel zegt al genoeg, zo worden/zijn jullie een kei in het killen van de kakkerlakken baaaah En aapjes die grommen en veel bedelaars en liz maar rustig blijven en willen dat ze jullie dankbaar zijn hihi zie het al helemaal voor me.
    Lekker even aan paar dagen op het strand lekker bijkomen,genieten. Foto's zien er super uit.
    Wel raar zo dat reizen, jullie verbazen me elke keer met vage/rare verhalen haha. Kom laten we mensen gaan zoeken die eruit zijn gevallen hahaha .... Jullie zullen blij zijn als jullie gewoon hier het openbaar vervoer pakken ook met wat vertraging ;)
    Veel plezier in jullie nieuwe stadje, hopelijk belooft het veel moois en nog meer avonturen ;)
    dikke kus

• 10 Februari 2012 - 14:29

Carony:

Echt tof wat jullie allemaal doen, ik blijf het volgen. Lekker genieten he, wij werken wel, ha ha, enehe werkt de telefoon nog? doei doei

• 10 Februari 2012 - 15:50

Janneke:

Ha Ilja,

Leuk weer om te lezen! Haha, zie het helemaal voor me :-) Jullie hoeven je in ieder geval niet te vervelen ;-) Echt fijn om via je verhalen gedetailleerd te lezen wat jullie meemaken en doen. Het lijkt me echt heerlijk!

Ook fijn dat jullie steeds relaxtere plekken ontdekken! Heel veel plezier en geniet ervan!

XX

• 10 Februari 2012 - 17:28

Rob En Dinie:

Mijn nichtje Nicole sprak ik vandaag en die zei inderdaad: tof dat jullie dan doen. Super! Zij is zelf ook zo'n avonturierster, maakt foto's voor magazines en een journaliste schrijft er dan een verhaal bij.
    Nou als ik jouw verhalen lees, dan zou jij wel eens met haar mee kunnen gaan.
    Ik zal haar eens op jouw reisverhalen attenderen, want je hebt inderdaad talent voor reisverhalen. Je weet maar nooit.
    Dat hutje op het strand, dat is echt relaxt en goedkoop, maar ik hoop dat je 's nachts de deur kunt afsluiten. Met al die mannen die jullie belagen.
    Rob en ik kijken uit naar het volgende verhaal.
    Dikke kus,
    Rob en Dinie

• 11 Februari 2012 - 17:06

Masja:

Hoi zus,

Ik was weer zo door je reisverhaal heen, leest erg lekker weg!
    Ik heb jou site bij iemand op face oog gelinkt. Een jongen van mijn dansjes vertrekt aankomende week naar India. Hij wilde zich alvast wat inlezen... Leuk hè!
    Veel plezier nog met alles, geniet ervan!!!

Kussie massie

• 12 Februari 2012 - 09:30

Mia "Zuiderschans":

Hoi meiden wat een avonturen, alleen al van het verhaal van die kakkerlakken krijg ik de kriebels. Geniet van jullie verdere reis, hier genieten we van jullie verhalen. Zorg goed voor jezelf en elkaar en geniet van alles wat jullie meemaken. Tot zien en vele groetjes.

• 13 Februari 2012 - 15:05

Rik DIngemans:

Hoi Ilja, zo te zien heb je het goed naar je zin met lizette op je wereldreis!

Geniet van deze mooie ervaring en kom maar veilig en met mooie herinneringen thuis!

Groetjes X Rik

P.s. De lee mist jou heel erg!

• 13 Februari 2012 - 18:19

Maryes:

Ha Ilja,

Wat een mooie foto's heb je geplaatst.
    Zo te zien hebben jullie al wat nieuwe kleren aangeschaft.
    En wat een geweldige treinreis hebben jullie weer achter de rug!
    Nu op naar Shri Lanka!
    Een goede vliegreis gewenst.

xxxjes mama.

• 14 Februari 2012 - 18:02

Ans:

Nooit geweten dat Lizette zo opvoederig is! Liefs

• 18 Februari 2012 - 13:41

Friedel:

Hoi Ilja,

Wat vertel jij dat grappig!! En wat een leuke dingen beleven jullie, op de kakkerlakken na dan!! Ik blijf jullie in de gaten houden. Veel plezier daar en ik verheug me op het volgende reisverslag

• 18 Februari 2012 - 22:38

Tomboo:

Haha wat jullie toch allemaal weer meemaken. Maar dat is niet zonder reden of resultaat, heerlijk relaxen aan het strand is de beloning. Stiekem is dat best ontspannend een paar dagen in het zonnetje liggen, dat hebben jullie absoluut verdiend. Dat stukje over Lizette met het opvoeddeel zie ik zo voor me :). Goed bezig! Dat toont maar eens weer dat jullie prima voor jullie zelf kunnen opkomen en dat we ons nergens zorgen over hoeven te maken. Je krijgt vandaag of morgen nog een mailtje van me. As ever...enjoy!

x Tom